De inbrekers zijn in te delen in drie groepen.

  1. De professionele inbrekers: zijn alleen geïnteresseerd in de grote buit. Hij bereidt zijn inbraak grondig voor en werkt met een plan. Deze manier van inbreker vergt een hoop vakkennis.
  2. De semi-professionele inbrekers: zoeken ook naar een grote buit, maar zijn minder kundig en bereiden zich iets minder goed voor. Hij werkt snel en met geweld.
  3. De gelegenheidsinbrekers: bereiden zich nauwelijks voor en werkenvaak met mededaders. Op goed geluk probeert hij zijn slag te slaan. Hij werkt met eenvoudige hulpmiddelen en woont vaak in de buurt. Deze manier van inbreker komt tegenwoordig steeds vaker voor.

De gelegenheidsinbreker is verantwoordelijk voor bijna 90% van de inbraken. In 56% van de gevallen gaat de inbreker tussen 06:00 en 18:00 uur te werk. Door de grote verandering in de sociale controle (kleinere gezinnen, twee verdieners en buiten de deur zoeken van vermaak) is inbreker een stuk makkelijker geworden.

Keuzecriteria voor een woning: De gelegenheidsinbreker hanteert drie selectiecriteria voor de keuze van een pand.

  1. De toegankelijkheid: wordt mede bepaald door de sterkte van ramen en deuren (met hang- en sluitwerk). Ook de bereikbaarheid van ingangen gelden hier.
  2. De buit: heeft te maken met de aantrekkelijkheid van de spullen. Indien u uw spullen etaleert in een raam, zal de inbreker sneller voor uw woning kiezen.
  3. De pakkans: is samen met een aantal factoren erg ingrijpend. Denk hierbij aan: buren, voorbijgangers, een hond, verlichting en een eventuele alarminstallatie.