ad

Niet naar elke 112-oproep

Agenten dreigen niet meer op alle spoedmeldingen af te gaan. Wie 112 belt na een ongeluk of inbraak, krijgt daardoor mogelijk niet direct de hulp waar hij of zij om verlegen zit. Het is de meest vergaande actie die de politiebonden overwegen in hun strijd voor een nieuwe cao.

Dat zegt Albert Springer, coördinator van het landelijk actiecentrum. ,,We beraden ons op nieuwe acties. Het behoort tot de mogelijkheden om niet meer op alle 112-meldingen te reageren. Dat betekent niét dat we mensen in levensgevaar aan hun lot overlaten. Maar als er bij iemand is ingebroken, komen we niet meer langs om onderzoek te doen.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie wil weten wat de bonden precies van plan zijn. ,,Voor ons telt één ding: de openbare orde en veiligheid mogen niet in gevaar komen,” laat hij weten. ,,Als dat wel gebeurt, zullen we juridische stappen nemen.”

Geen extra geld

De politiebonden zijn woedend over een brief die Van der Steur afgelopen week verstuurde. De minister schrijft dat er geen extra geld vrijkomt voor de politie, boven op de reeds toegezegde 133 miljoen euro. ,,Ik weiger te geloven dat er niet meer financiële ruimte is,” zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP.

Dit weekend zijn vijf voetbalwedstrijden in de eredivisie afgelast vanwege politieacties. ,,De voetbalwereld hoeft niet te vrezen voor nieuwe acties,” zegt Springer. ,,We zijn niet van plan om nog meer eredivisiewedstrijden plat te leggen. Onze acties hebben namelijk niets met voetbal te maken, het gaat over politiewerk.”

Bonden bijeen

Aanstaande maandag komen de vier politiebonden (ACP, NPB, ANPV en VHMP) bij elkaar om te besluiten op welke manier de acties worden geïntensiveerd. De politie zit al 8 maanden zonder cao. Het wantrouwen tussen de vakbonden en de korpsleiding is door de acties steeds groter geworden, blijkt uit een reconstructie die het AD zaterdag publiceert. ,,Het verbaast me hoe de politie denkt over zijn eigen mensen,” zegt Sanna Eichhorn van VHMP. ,,Alsof het een losgeslagen bende wordt zodra er actie wordt gevoerd. Kom op, we zijn politiemensen, we doen geen gekke dingen.”